شبکه. شبکه کامپیوتر. شبکه نظیر به نظیر. شبکه اکتیو
تجهیزات شبکه: در بستر هر شبکه کامپیوتری، سخت افزارها، قطعات و اتصالاتی وجود دارند که پیکر اصلی شبکه را تشکیل می دهند. به طور معمول، به این اجزاء تجهیزات شبکه گفته می شود.
تجهیزات شبکه به دو بخش عمده فعال یا شبکه اکتیو Active و غیر فعال یا شبکه پسیو Passive تقسیم می شوند.
تجهیزات اکتیو شبکه :
تجهیزات اکتیو شبکه نقش تصمیم گیرنده و فعال در شبکه را داشته و مدیریت مسیریابی، انتقال، امنیت و صحّت انتقال اطلاعات را بر عهده دارند. مانند انواع روترها (مسیریاب), رادیو, سوئیچ, کارت شبکه و ...
تجهیزات پسیو شبکه :
تجهیزات پسیو شبکه صرفا بستر فیزیکی ارتباطات در یک شبکه کامپیوتری را فراهم نموده و به تنهایی قادر به انجام وظایف شبکه نیستند. مانند انواع کانکتور, کابل, داکت, پریز, رک و ...
آشنایی با تجهیزات شبکه فعال و غیرفعال
کارت شبکه :
کارت شبکه، یکی از مهمترین عناصر سخت افزاری در زمان پیاده سازی یک شبکه کامپیوتری است.
مودم :
مودم Modem مخفف دو کلمه Modulator/Demodulator است. این وسیله وظیفه تبدیل سیگنالهای آنالوگ به دیجیتال و بالعکس را در سیستمهای ارتباطی برعهده دارد. اغلب برای ارتباط با اینترنت از خط تلفن استفاده میکنیم.
مودم ها در نوع های مختلفی موجود هستند, بصورت کارت های سخت افزاری داخلی, یا دستگاه های خارجی و نیز بصورت قطعات سخت افزاری قابل حمل موجود میباشند.
هاب :
هاب HUB یک وسیله سخت افزاری برای اتصال دو یا چند ایستگاه کاری (کامپیوتر) در شبکه هاى کامپیوترى می باشد که در لایه ی اول OSI که همان physical layer است کار می کند و ارزانترین روش اتصال دو و یا چندین کامپیوتر به یکدیگر است.
با توجه به این ساختار اگر یک PC در حال فرستادن اطلاعات باشد باید بقیه ی pc ها منتظر بمانند تا اینکه pc که مشغول فرستادن اطلاعات خود می باشد کارش تمام شود تا بتوانند بقیه ی pc ها به کار خود ادامه دهند. شبکه های star که از hub استفاده می کنند در اصطلاح به آنها star bus گفته می شود. زیرا ساختار داخلی hub مانند bus می باشد.
سوئیچ :
سوئیچ SWITCH یکی از عناصر اصلی و مهم در شبکه های کامپیوتری است. عملیاتی که درسوئیچ انجام می شود درلایه datalink می باشد یعنی در لایه دو مدل osi کار می کند.
سوئیچ به صورت هوشمند مسیر اطلاعات را مشخص میکند به طور مثال اگر یک بسته اطلاعاتی مقصدش کامپیوتر شماره 1 باشد سوئیچ آن بسته را فقط برای همان کامپیوتر ارسال میکند.
برخی از سوئیچ ها با داشتن پورت مینی جیبیک این قابلیت را دارند که بوسیله ی نصب ماژول LAN یا FIBRE ارتباط را بین دو سوئیچ شبکه محلی و فیبر برقرار بنمایند.
مسیریاب :
روتر ROUTER به معنای مسیر یاب می باشد در واقع روتر ها تجهیزات فیزیکی هستند که چندین شبکه بی سیم یا کابلی را به یکدیگر متصل می کنند. می توان روتر را به عنوان یک گذرگاه در لایه سه OSI در نظر گرفت.
وظیفه ی روتر: از بین مسیر های گوناگون بهترین مسیر را برای رسیدن بسته هایاطلاعاتی packet به مقصد مشخص می کند.
اکسس پوینت :
اکسس پوینت Access Point به معنای نقطه اتصال است و دستگاهی است برای برقرای ارتباط بین دستگاه های بدون سیم ( دارای کارت شبکه بیسیم مثل لپ تاپ، کامپیوتر های دسکتاپ و موبایل ) به یکدیگر با هدف تشکیل یک شبکه بدون سیم و در اغلب موارد نقش پل ارتباطی بین یک شبکه بدون سیم را با یک شبکه اینترنت سیمی است.
سرور :
سرور Serverسرورها می توانند وظایف متعددی را انجام دهند و بیشترین آنها با ترکیب سخت افزارها و نرم افزارها کامل می شوند. یک کامپیوتر می تواند هم سرویس دهنده Server و هم سرویس گیرنده Client باشد.
سرور ها معمولاً دارای سخت افزارهایی با قدرت پردازش بالا می باشند, برای مثال در سروری که نیاز به قدرت پردازش بسیار بالایی دارد می تواند از یک عدد cpu مدل Intel Xeon E-5 2697 v2 که معادل 8 میلیون تومان قیمت دارد استفاده بنمایند و در سرورهای کوچکتر که نیازمند پردازش پائین تری دارند از CPU های با قیمت بسیار پائین تری استفاده نمود.
دستگاه ذخیره سازی نس و سن :
NAS سرنام عبارت Network Attached Storage و SAN مخفف Storage Area Network می باشد. این دو تکنولوژی شباهت های بسیاری به یکدیگر دارند ، هر دو بهترین حالت یکپارچگی Consolidation را تامین می کنند، هر دو به محل ذخیره سازی داده ها مرکزیت می بخشند، و هر دو دسترسی به فایل را در کار آمدترین حالت فراهم می سازند. قابلیت به اشتراک گذاشتن انباره ذخیره سازی میان چند میزبان، حمایت از سیستم عامل های مختلف، و تفکیک محل ذخیره سازی از محل اجرای برنامه ها از دیگر مشترکات این دو تکنولوژی است.
NAS یک وسیله شبکه محور است و عموما به خاطر یکسان سازی محل ذخیره سازی داده های کاربران در شبکه LAN مورد استفاده قرار می گیرد و SAN دیتا محور است. شبکه ای است که برای ذخیره سازی داده ها اختصاص داده شده است.
استفاده از این دستگاه های ذخیره سازی دیتا , با توجه به حجم ذخیره سازی و زمان ماندگاری و اهمیت اطلاعات تعیین می شوند و در آن از تکنولوژی RAID سخت افزاری و نرم افزاری جهت تهیه نسخه پشتیبانی استفاده مینمایند که خود RAID نیز بستگی به اهمیت اطلاعات ما با شماره های متفاوتی عرضه شده است , مثلآً رئید یک (RAID 1)50 درصد فضای مجموع, هاردیسک هایمان را جهت ذخیره سازی و 50 درصد دیگر را به تهیه ی نسخه پشتیبان اختصاص میدهد و در استفاده از این شماره میبایست تعداد هارددیسک هایمان زوج باشد و درصورت سوختن یک هارددیسک بدون وارد شدن خدشه ی به اطلاعات می توان هارددیسک معیوب را تعویض نمود.
رک :
رک Rack از عمومی ترین تجهیزات زیر ساخت شبکه های کامپیوتری می باشد که جهت نگهداری و محافظت از تجهیزات مختلف شبکه مانند سوئیچ, کابل, پچ پنل, سرور و .... از آن استفاده مینمائیم.
واحد اندازه رک یونیت Unite میباشد که هر یونیت برابر 5 سانتی متر میباشد و در بازار از4 u تا47 u موجود میباشد.
کلیه ی تجهیزاتی که جهت نصب در رک تعبیه شده اند را رک مونت می گویند.
رک ها هم بصورت ایستاده Stand Mode و هم بصورت دیوار Wall Mode موجود میباشند.
در تمامی رک ها جهت در جریان بودن هوا به منظور خنک سازی تجهیزات, فن های در سقف تعبیه گردیده است که بسته به ابعاد رک از یک تا 8 فن در بازار موجود می باشد.